De waterskibaan: voor wie eigenlijk?

Auteur: Kees de Lange

In de plannen die B&W hebben met ons Hemmeland speelt het aanleggen van een waterskibaan een prominente rol. Kennelijk is men daarbij gezwicht voor de lobby van een projectontwikkelaar die in Almere al iets dergelijks exploiteert. Daar gaat het trouwens niet alleen om een waterskibaan, maar ook om uitgebreide restaurant-faciliteiten. Dat er dus voor projectontwikkelaars geld te verdienen is, dat zal wel. Maar de echte vraag is natuurlijk wat de waarde van een dergelijk plan voor Waterland en met name Monnickendam is. En dat valt nog wel een beetje tegen, zoals we zullen zien.

Laten we eens naar de tarieven kijken die in Almere gehanteerd worden:

Skibaan Tarieven 2006 (bron: www.lido-almere.nl)
Maandag t/m Vrijdag   t/m 16 jaar Vanaf 17 jaar
1 uur   € 12,50 € 15,50
2 uur   € 17,50 € 22,00
3 uur   € 23,00 € 27,00
12-ritten   € 175,00 € 220,00
 
Zaterdag & Zondag   t/m 16 jaar Vanaf 17 jaar
1 uur   € 15,00 € 18,00
2 uur   € 20,00 € 25,00
3 uur   € 25,00 € 30,00
12-ritten   € 200,00 € 250,00
 
Huur Materiaal 1 uur p.p. 1 uur p.p. 1 uur p.p.
Wakeboard € 7,50 € 12,50 € 15,00
Speciale Ski's € 7,50 € 12,50 € 15,00
Skipak € 5,00 € 7,00 € 9,00
 
Tarieven zijn inclusief standaard ski's, zwemvest, instructie en verzekering.
Seizoenkaart op aanvraag.

Zoals u ziet liegen deze tarieven er bepaald niet om. Als we dit soort bedragen vergelijken met de contributies die b.v. de voetbalvereniging, de tennisvereniging, de volleybalvereniging, de surfvereniging, en in feite elke andere normale vereniging vragen, dan krijg je daar toch wel heel wat meer waar voor je geld. Het is trouwens ook een beetje genant om te zien hoe B&W deze waterskibaan, die gezien de prijzen toch gezien moet worden als een vermaak voor de elite, op de kaart proberen te zetten. De normale Monnickendamse verenigingen, die gerund worden door de inzet van een heel leger vrijwilligers (reden waarom de contributies laag zijn) zouden maar al te graag dit soort steun vanuit de gemeente ontvangen.

De volgende vraag is voor wie B&W dit allemaal ondernemen. Steeds wordt gesproken over de oudere jeugd (zeg van 15-19 jaar) die in Monnickendam niets te doen zou hebben. Laten we eens naar wat cijfers kijken. De gemeente Waterland heeft 17268 inwoners. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vertelt ons dat er zo’n 1080 inwoners van Waterland in de categorie 15-19 jaar vallen. Hoeveel van hen gaan structureel van de waterskibaan gebruik maken? Er zullen er wel zijn die eens een keer incidenteel voor de kick naar zo’n waterskibaan gaan. De grote meerderheid heeft er het geld niet voor of kan het wel beter besteden, bijvoorbeeld door lid te worden van een normale Monnickendamse vereniging voor een fractie van de kosten. Bovendien zijn de ‘genoegens’ van een waterskibaan beperkt tot maar een klein deel van het jaar, namelijk als het weer deze activiteit toelaat. Wel zitten we de rest van het jaar opgescheept met een verziekt uitzicht over de Gouwzee.

 

Conclusie

De geplande waterskibaan wordt een wel zeer elitaire aangelegenheid als je naar de prijzen kijkt. De Waterlandse politiek kan dan ook onmogelijk als argument de belangen van onze oudere jeugd aanvoeren, en zou zich niet moeten lenen voor het aanmoedigen van elitesport ten bate van een projectontwikkelaar. Steun aan de normale verenigingen in Monnickendam zou heel wat meer op zijn plaats zijn. Van het zeer beperkte gebruik dat de Monnickendamse jeugd van dit geheel zal gaan maken, zal de projectontwikkelaar niet rijk worden. De zaak is alleen exploitabel te maken door mensen van buiten naar Monnickendam te lokken. Voor het Hemmeland geeft dat een enorme belasting, zoals verstoring van de rust, verdwijnen van groen, horizonvervuiling door een vast bouwsel in de Gouwzee, gevaar voor zwemmers en surfers, en verstoring van de vogel-habitat. Voor de burger van Waterland zijn er dus eigenlijk alleen maar nadelen.