Auteur: Kees de Lange
Geachte raadsleden, burgers van Waterland,
Ik richt me speciaal tot u beiden omdat u samen de kern en spil vormt van ons zo waardevolle democratische bestel. In het oude Athene kreeg de democratie, de macht aan het volk, langzamerhand gestalte toen het volk op de 'agora' bijeenkwam om standpunten over lopende zaken in te nemen. Het volk besliste. Democratie.
Naarmate samenlevingen groter en ingewikkelder werden, werd het systeem van met z'n allen op de 'agora' bij elkaar komen onhanteerbaar, en er werd overgegaan tot het kiezen van volksvertegenwoordigers. In de kern echter hebben deze volksvertegenwoordigers een dienende taak en vertalen zij de wil van het volk in praktische termen. Dat later weer nieuwe lichamen in het leven werden geroepen die met name met de uitvoering van allerlei zaken werden belast (in onze gemeente valt te denken aan B&W, Landschap Waterland(, doet niets af aan het feit dat het volk via zijn directe vertegenwoordigers beslist. De rol van alle mogelijke andere instanties is slechts een afgeleide van dit leidende democratische principe.
Wanneer de uitvoering van wat het volk wil in handen wordt gegeven van een College van B&W, wordt de taak van de volksvertegenwoordigers tweeledig: allereerst het luisteren naar en realiseren van de wil van het volk, ten tweede het nauwgezet controleren van de uitvoerders. Deze controle kan uitsluitend goed tot zijn recht komen in een dualistisch systeem, met duidelijk gescheiden verantwoordelijkheden tussen controleurs en uitvoerders. Dit impliceert ook dat volksvertegenwoordigers zich niet kunnen beroepen op wat de uitvoerders van beleid bedenken, maar dat zij zelf direct verantwoordelijk zijn voor een onafhankelijke standpuntsbepaling, en waar nodig eigen onderzoek naar de relevante feiten moeten doen. De vraag is in hoeverre in Waterland deze grondregels nageleefd worden. We zullen zien dat dat nogal tegenvalt.
Met de macht van de burger is het in Waterland droevig gesteld. We mogen dan één keer in de vier jaar voor de gemeenteraad stemmen, maar daar houdt het wel mee op. Voor de volksvertegenwoordigers blijkt het in de praktijk lastig om de contacten met het volk goed te onderhouden, en daar valt enig begrip voor op te brengen. Minder begrip bestaat voor het feit dat bij diverse partijen zelfs de wil daartoe lijkt te ontbreken. Uitvoerende gremia zoals B&W en Landschap Waterland functioneren op lichtjaren afstand van het volk. Bovendien hebben de uitvoerende instanties de macht aan zich getrokken, terwijl de gemeenteraad dat grotendeels accepteert. Daar waar de raad de toon hoort te zetten, gebeurt dit in Waterland door B&W, eventueel in samenwerking met de schimmige ondemocratische structuur die Landschap Waterland heet. De burger heeft in elk geval het nakijken.
Het College van B&W blijkt in de praktijk geen enkele voeling met de bevolking te hebben. Zij zien het volk als voornamelijk lastig, en zijn er in de praktijk op uit hun toch al geringe invloed nog verder in te perken. Dat kan actief, zoals ik zal aangeven, of door je te verschuilen achter Landschap Waterland.
Wat is er zoal gebeurd in de afgelopen maanden?
Hoe nu verder? De tactloze, confronterende, regenteske handelwijze van B&W heeft er in belangrijke mate toe bijgedragen dat het College zichzelf ongeloofwaardig heeft gemaakt en de bevolking de barricaden is opgegaan. Dat laatste is ook volkomen te begrijpen, hun directe leefomgeving staat immers op het spel. In de perceptie van de bevolking hebben B&W, samen met Landschap Waterland, zich ontpopt als de directe belagers en vijanden van datgene wat Waterland nog aantrekkelijk maakt, onze natuur, onze open ruimte, onze rust. Dat nu pikken de mensen niet. Daarmee hebben B&W een gigantisch public relations debacle voor zichzelf geschapen dat beslist niet meer vanzelf zal verdwijnen. Dure advertentiepagina's in de streekbladen, betaald met belastinggelden van de burger, lijken ook nauwelijks het aangewezen middel om de bevolking op andere gedachten te brengen. Slecht het intrekken van de heilloze plannen met het Hemmeland zou nog een optie kunnen zijn.
Ook het respect van het volk voor het functioneren van de gemeenteraad en de lokale politiek is in de gevarenzone beland. Gemeentepolitiek die onder externe druk kiest voor het zich terugtrekken op het eigen bastion, de eigen kleine kring van ingewijden, de politieke elite, en de dialoog mijdt met de bevolking, de enige werkelijke democratische macht in onze samenleving, is op een hellende vlak aangeland. Deze situatie stemt tot zorg. Waterland zit niet te wachten op verdere polarisatie. Wat onze burgers willen is glashelder: bescherming van hun directe leefomgeving, hun groen, hun rust, hun ruimte, ongeacht waar de aanslagen erop vandaan komen. Daar, raadsleden, burgers van Waterland, daar moeten we schouder aan schouder voor staan.
Tot slot een kleine parafrase uit het scheppingsverhaal: 'De burgers van Waterland gingen naar het Hemmeland en zagen dat het goed was'. Raadsleden, burgers, aan u en ons de taak te zorgen dat het goed blijft!